[O2] Oświetlenie dywaników (stóp) w O2 FL (jak fabryczne)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

zielarzlol,

Przecież nikt Ci nie broni tak zrobić. Zastanów się tylko, dlaczego nikt (przynajmniej nie słyszałem) tak nie robi?
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• zielarzlol
      Rider
      • 2012
      • 263

Bardzo dobre pytanie.

Może dlatego, że manual mówi na początku o zdjęciu osłony ?

Z mojej strony tyle - jak ktoś chce się bardziej napracować to nie widzę problemu.

Każdy zrobi jak uważa, ale myślę że warto mieć alternatywę
      Czarna perła O2 FL:
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58593

Komentarz

• mrrudzin
        Rider
        • 2009
        • 403

[quote="zielarzlol"Podobnie jak i z puszczeniem kabli na tył. Mi wystarczy przepchnąć je pod wykładziną, zamiast ściągać osłony progów.[/quote]

Mi wystarczyło przeciągnąć je środkiem przez podłokietnik i wyjść z tyłu w okolicy schowka pod kratkami. Z tamtąd da się wmanewrować na prowadnice fotela w taki sposób że idzie jeździć fotelem w całym zakresie, a z drugiej strony nic nie widać ani nie haczy się przy odkurzaniu itp.

Myśle że to też niezła alternatywa, tymbardziej że potrzeba do tego tylko metr sztywnego drutu...

Komentarz

• andrzej111
          L&K
          • 2010
          • 1391

mrrudzin, żeby puścić wiązkę tak jak fabryka nie trzeba ściągać całego progu (czyli słupków B), wystarczy go tylko podnieść na tyle żeby dostać się pod wykładzinę i później już lecimy obok wiązki od poduszek. Takie rozwiązanie jest o tyle dobre, że niema możliwości przetarcia kabla przy przesuwaniu fotela, poza tym od razu można ogarnąć mase, bo na progu mamy śrubki :P
          Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• mrrudzin
            Rider
            • 2009
            • 403

masę znalazłem pod śrubą mocującą element tunelu (jak się wyjmie schowek to widać). Jedna końcówka oczkowa i po problemie

Fakt że ja nie zakładałem wtyczek niezbędnych do wyjęcia foteli w przyszłości a w oryginale tak było.

Komentarz

• andrzej111
              L&K
              • 2010
              • 1391

Zamieszczone przez mrrudzin
              Żeby było śmieszniej po zakodowaniu wszystkiego (w moim 1k0 937 087 D znalazłem 3 czy 4 bity z opisem footwell) co się dało i różnych kombinacji tychże bitów pomiędzy b50 a masą cały czas 0,264V. Zwątpiłem i gdy już miałem rozbierać wtyczkę coś mnie tknęło żeby kilka razy przekręcić kluczyk - nie rozumiem dla czego, ale po tej czynności zaczęło działać
              Ktoś spotkał się z taką sytuacją? Ja właśnie mam taki problem, przekręcanie kluczyka nie pomaga
              Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• zielarzlol
                Rider
                • 2012
                • 263

Wychodziłeś z auta, zamykałeś je i czekałeś chwilę ?

[ Dodano: Sob 09 Cze, 12 22:13 ]
                Podświetlenie mam i ja

Oczywiście zgodnie z planem obyło się bez ściągania osłon progów czy osłony pod kierownicą - dostęp do modułu CE po zdjęciu samej osłony filcowej bardzo dobry.

Wykładzina podłogi jest bardzo luźna i bez problemu można sobie pod nią przeciągnąć kabelki zasilające na tył.

Najwięcej problemów oczywiście z umieszczeniem lampki w tej filcowej osłonie nad nogami kierowcy.
                Czarna perła O2 FL:

Komentarz

• Andys
                  Elegance
                  • 2007
                  • 762

Zamieszczone przez kowal 2002
                  Ja mam u siebie dane LED-y, które są przystosowane do zasilania 12V i musiałem dać dodatkowy szeregowy rezystor, bo nawet przy min. jasności ustawionej w MD świeciły za mocno w czasie nocnej jazdy.
                  Jako, że też mam u siebie LEDy 12V i oświetlenie "przy zamkniętych drzwiach" ściemnione do 20% (napięcie pomierzone na nich to 3,6V) wydaje mi się być zdecydowanie rozpraszające w trakcie nocnej jazdy, chciałem spytać do jakiej wartości obniżyłeś napięcie? Wiem, że efekt przy tym samym napięciu będzie różny przy różnych diodach, ale zastanawiam się jaki dobrać rezystor. Dobrze myślę, że jeśli diody (wszystkie) pobierają 7mA (odruchowo napisałem mA, w rzeczywistości pomiar miernikiem wskazał 7cA (0,07A), przy założeniu, że chciałbym obniżyć napięcie do powiedzmy 1,1V (czyli o 2,5V), powinienem zastosować rezystor nabliższy wartości 2,5V / 0,07A = 36Ohm, wystarczy chyba 0,25W, gdyż 2,5V * 0,07A = 0,175W. Dobrze myślę, czy pierodły piszę? :lol:
                  Pozdrawiam,
                  Andys

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

Andys, szczerze mówiąc to nie pamiętam jaki dałem. Mam rezystory do koloru/do wyboru i dobrałem eksperymentalnie. Z pomiarami napięcia to w tym wypadku jest bezsens trochę, bo to napięcie się nie zmniejsza ( cały czas jest powiedzmy 12V ), zmienia się tylko wypełnieni impulsu ( sterowanie PWM ). I o ile w opcji z żarówką, która niejako uśrednia impulsy łatwo jest to wyliczyć o tyle przy LED-ach może być różnie, bo zależy to m. in. od tego jak są zasilane LED-y, które dałeś ( zapewne szeregowo po 3 szt + rezystor, ale może być różnie ). Dodatkowo LED-y nie ściemniają się równo wraz ze spadkiem napięcia ( a właściwie to prądu ), tzn. rezystor 2xwiekszy nie powoduje 2xmniejszego ich świecenia. Coś mi świta, że dałem szeregowo do wszystkich razem lampek ( na kabelku przy CE ) rezystor chyba 2 kOhm, ale głowy nie dam. Najlepiej kup rezystory 1 kOhm i najwyżej dasz dwa szeregowo ( 2 kOhm ) jeden ( 1kOhm ) lub dwa połączone równolegle ( 500 Ohm ). Mocowo to "ćwiartki" spokojnie wystarczą.
                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• zielarzlol
                      Rider
                      • 2012
                      • 263

Pytanie czy jest sens dawać jakikolwiek rezystor ?

VCDS'em można sobie ustawić nawet 0,5% - u mnie wtedy praktycznie kompletnie tego nie widać, dlatego ostatecznie ustawiłem 1%.
                      Czarna perła O2 FL:

Komentarz

• Andys
                        Elegance
                        • 2007
                        • 762

Zamieszczone przez zielarzlol
                        Pytanie czy jest sens dawać jakikolwiek rezystor ?

VCDS'em można sobie ustawić nawet 0,5% - u mnie wtedy praktycznie kompletnie tego nie widać, dlatego ostatecznie ustawiłem 1%.
                        No proszę, rozumiem że jest kanał adaptacji, który przyjmuje wartość poniżej 20% z MD.
                        Dzięki za info, nie pamiętasz czasem który to kanał?.
                        Pozdrawiam,
                        Andys

Komentarz

• zielarzlol
                          Rider
                          • 2012
                          • 263

Dokładnie tak - w adaptacjach modułu CE są dwa kanały do ustawiania jasności.

Nie pamiętam które to były, ale w 11.3 Beta są one opisane ("footwell").
                          Czarna perła O2 FL:

Komentarz

• mrrudzin
                            Rider
                            • 2009
                            • 403

Dokładnie tak - w adaptacjach modułu CE są dwa kanały do ustawiania jasności.

Nie pamiętam które to były, ale w 11.3 Beta są one opisane ("footwell").
                            Tylko jeden z nich jest obsługiwany przez maxidot?

Mógłbyś sprawdzić co to za kanały? Ja mam VCDS w wersji 10.6 i pewnie nie ma info na ten temat, a tak byłoby łatwiej

Komentarz

• 1 6 D
                              Rider
                              • 2011
                              • 547
                              • Volkswagen

Kanały 27 i 35 są do regulacji natężenia w obu trybach działania
                              http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
                              Trochę plików do VCDS, zapraszam

Komentarz

• Andys
                                Elegance
                                • 2007
                                • 762

Wszystko pięknie, bez problemu przyciemniłem światła do 1% w trakcie jazdy, ale ...
                                powiedzcie mi proszę, czy u Was również nie zawsze one działają :roll: ?
                                Chodzi mi tylko i wyłącznie o działanie w trybie "zamkniętych drzwi i włączonych świateł pozycyjnych / mijania", przy otwarciu drzwi działają zawsze. Dla uściślenia dodam, że posiadam Maxi-Dot`a (co może nie być bez znaczenia), a także RLSa.
                                Światła da się "ożywić" wyłączając i włączając ponownie opcję w Maxi-Dot`cie, ale wtedy znów przyjmuje minimalną wartość przyciemnienia na 20%, zamiast 1% ustawionego w adaptacjach Bordnetza. Macie jakiś pomysł, sugestie?
                                Pozdrawiam,
                                Andys

Komentarz

• zielarzlol
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 263

Nie mam maxidota ani RLSa - lampki zawsze działają przy zamkniętych drzwiach i zapalonych pozycjach.
                                  Czarna perła O2 FL:

Komentarz

• Andys
                                    Elegance
                                    • 2007
                                    • 762

Nie mam maxidota ani RLSa - lampki zawsze działają przy zamkniętych drzwiach i zapalonych pozycjach.
                                    Dzięki, może odezwie się jeszcze ktoś kto ma Maxi-Dot`a i (lub) RLSa.

Już wiem, że bez względu na to czy włącznik świateł na AUTO, czy ręcznie włączę światła, po każdym uśpieniu Can GW oświetlenie przestrzeni na nogi nie działa, do momentu kiedy nie wejdę w "Footwell light" na MD, odznaczę "check`a", zaznaczę go ponownie. :evil:. WTH ??
                                    Pozdrawiam,
                                    Andys

Komentarz

• zielarzlol
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 263

Ale tak się dzieje tylko jak ustawisz na 1% przez VCDS?

Czy teraz nawet przy ustawieniach z MD na 20%, też się nie załącza ?
                                      Czarna perła O2 FL:

Komentarz

• Andys
                                        Elegance
                                        • 2007
                                        • 762

Ale tak się dzieje tylko jak ustawisz na 1% przez VCDS?

Czy teraz nawet przy ustawieniach z MD na 20%, też się nie załącza ?
                                        Bez względu na procentowe ustawienie w kanale adaptacji, MD zawsze pokazuje jako minimalną wartość 20%. Nie zauważyłem zależności pomiędzy modyfikacją przyciemnienia w adaptacjach, a występowaniem problemu. Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl, nie próbowałem zakryć RLSa i wtedy zrobić test.
                                        Pozdrawiam,
                                        Andys

Komentarz

• jamesbondzio
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1174
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Andys, Jak dobrze sie złoży to dziś wieczorem bede mial juz skończone podświetlanie dywanów wiec bezdziesz mógł u mnie zobaczyć opcje z MD bez RLSa.
                                          kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• Andys
                                            Elegance
                                            • 2007
                                            • 762

zielarzlol, masz u siebie LEDy, czy zwykłe żarówki?
                                            Pozdrawiam,
                                            Andys

Komentarz

• zielarzlol
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 263

Mam u siebie takie canbusowe ledy:

Czarna perła O2 FL:

Komentarz

• Andys
                                                Elegance
                                                • 2007
                                                • 762

Kodowałeś fakt posiadania LEDów w footwell'ach?
                                                Pozdrawiam,
                                                Andys

Komentarz

• zielarzlol
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 263

W sumie tak - wyłączałem diagnozę.
                                                  Czarna perła O2 FL:

Komentarz

• kristofer55
                                                    Rider
                                                    • 2012
                                                    • 272

Zamieszczone przez andrzej111
                                                    Zamieszczone przez rafik11
                                                    a gdzie idą te +, no i jak wpinamy się do tej kostki B pin 50 to gdzie drugi koniec tego kabelka wpinamy?
                                                    Obrazek
                                                    A jak będę chciał zamontować 4 lampki (przód i tył) to również łączę 4 przewody + w 1 przewód do modułu?, czy jest rozdzielenie pinów na przód, tył w module ?

Komentarz

Pracuję...